Domov » Arhiv prireditev

Arhiv prireditev Občinske knjižnice Polzela v letu 2011

31 december 2011 Brez komentarja

12. 12.2011
PRAVLJIČNA URA IN USTVARJALNA DELAVNICA

Božično-novoletni prazniki se približujejo z velikimi koraki … Tako smo v naši knjižnici, kot vsako leto pripravili ustvarjalno delavnico. Pravljici o božičnem drevesu, ki jo je prebrala Irena Verbič, je sledilo ustvarjanje. Otroci in njihovi starši so z veseljem izdelovali unikatne voščilnice, ki bodo zagotovo razveselile njihove bližnje. Kar mrgolelo je veselih snežakov in bleščečih Božičkovih škornjev.

6.12.2011
NEJKA OMAHEN NA OBISKU OŠ POLZELA
Srečanja z mladinskimi pisatelji služijo spodbujanju branja in obujanju zanimanja za slovensko leposlovje. Na Miklavževo jutro nas je obiskala znana in priljubljena mladinska in mlada pisateljica – Nejka Omahen. Iz pogovora, ki ga je vodila šolska »novinarka« Maša Krajnc, smo izvedeli veliko zanimivih dejstev o življenju in ustvarjanju te mlade avtorice. V Ljubljani je doštudirala geografijo in primerjalno književnost. Ko je bila stara 7 let je iz čiste radovednosti napisala prvo zgodbo z naslovom Mesojeda roža. Zares pa je začela pisati konec šestega razreda, med poletnimi počitnicami. Tako je nastala knjiga Modri zvezek ali Dnevnik Vanje Juvan. To je bil seveda šele začetek. Modremu zvezku so sledili Zvezda z odra, Drsalka v modrem in Županovi hčeri.

Njeni najpomembnejši romani so: Življenje kot v filmu, Silvija in Dež, Veliko srce, Prigode Poprove Pipi, Spremembe, spremembe in zadnji roman Oh, ta kriza.

Na TVS je bil predvajan film, posnet po njeni zgodbi, z naslovom Življenje kot v filmu, ki so si ga učenci na šoli tudi ogledali.

Tea Turnšek je predstavila svoje mnenje o filmu. Živa Avžner je predstavila mnenje o knjigi Oh, ta kriza. Veronika Zupan je »ocenila« knjigo Spremembe, spremembe.

Pisateljica nam je izčrpno pojasnila, kako nastajajo liki junakov njenih knjig, kje črpa ideje, kdaj in kje piše in zakaj najraje ustvarja mladinsko leposlovje.

Srečanje so pripravile mentorice: Alja Bratuša-šolska knjižničarka, Mojca Cestnik-učiteljica slovenščine ter Regina Martinkovič-učiteljica likovne vzgoje, pod mentorstvom katere je Katja Lipičnik ustvarila izvirno scenografijo.

Prijetno in sproščeno druženje smo zaključili z vprašanji učencev. Pri organizaciji srečanja je sodelovala tudi Občinska knjižnica Polzela.

14.11.2011
PREDSTAVITEV KNJIGE: PISANE BUČE: okrasne, okrogle okusne

V Občinski knjižnici Polzela smo gostili avtorico knjige Pisane buče –Tatjano Krejan Košan. Buče vseh vrst in oblik so njena ljubezen. Fascinirajo jo z barvo in vzorci, še posebno s pestro paleto okusov. Že deset let jih goji na svoji njivi. Vsako leto jih pridela več kot tri tone. Slovenijo navdušuje z razstavami in recepti. Lani septembra je že petič v Starem trgu pri Slovenj Gradcu organizirala »bučni festival«. Razstava buč, pokušina dobrot in bučni žur vsako leto privabijo številne ljubitelje okroglastih plodov.

Na 124 straneh knjige je predstavila ne le jedilne, ampak tudi okrasne buče, njihov izvor, uporabo, gojenje, zdravilnost in celo nekaj čarovniških namigov. Vsestranskost buč se nam ponuja tudi v kulinariki. V knjigi najdemo številne recepte za pripravo sladkih, slanih in kislih jedi. Knjiga združuje vse našteto in še mnogo več. Tako preprosto lepa je, da boste želeli pokukati med njene platnice. Opremljena je z imenitnimi fotografijami Toma Jeseničnika in Naceta Zavrla.

Po predavanju smo imeli pokušino bučnih dobrot – odličnega drobnega peciva, slastne pite in bučnega punča.

7.11.2011
PRAVLJIČNA URA – Buča debeluča
Na prostranem polju so kraljevale buče. Bleščale so se v rosi in zrle v turobno jesensko nebo, čez katerega so se spreletavale le še vrane. Ravnina je bila pusta.
Nekega dne se je ob bučah ustavila volovska vprega. Kmet z ženo jih je pospravil. Ostala je le še ena sama gromozanska Buča debeluča. Na novembrski pravljični uri smo prebrali zgodbo o prijateljstvu, medsebojni pomoči in dobroti, ki kljub vsemu vedno zmaga. Tudi tokrat smo ustvarjali. Izdelali smo jesenski aranžma – svečnik v obliki buče, seveda.

24.10.2011
PRAVLJIČNA URA – Pajkec ogabek

V ponedeljek, 24. oktobra 2011 smo spoznali malega Pajkeca Ogabka, ki se je nekega dne odpravil na pot, ker bi rad izvedel, zakaj se ga ljudje bojijo. Na svojem potovanju je o tem povprašal veliko prijateljev in sorodnikov. Ampak od vsakega je dobil drugačen odgovor. Več lahko preberete sami … Pravljični večer smo nadaljevali na ustvarjalni delavnici pod vodstvom Irene Verbič. Izdelali smo prikupne duhce iz volne.

7.10.2011
POTOPISNO PREDAVANJE FRANCIJA HORVATA: MEHIKA
Občinska knjižnica Polzela je gostila domačina – popotnika, fotografa, publicista, alpinista in dolgoletnega sodelavca revije Gea, Francija Horvata. Od nekdaj si je želel obiskati Mehiko, deželo polno neverjetnih nasprotij. Skupaj z družino se je tja odpravil na 14-dnevno potovanje. In Mehika jih je v nekaj dneh prevzela in vsrkala v svoj ritem. Izvedeli smo, da je dežela tekile in tortilij mešanica ameriško- indijanske in španske kulture. Zaznamovale so jo bogate kulture Majev, Toltekov in nazadnje Aztekov, ki so podlegli španskim osvajalcem. Glavno mesto Mexico City leži na 2240 m nadmorske višine in je s 25 milijoni prebivalcev eno izmed največjih mest na svetu. Na drugi strani pa se ta zibelka starih srednjeameriških civilizacij lahko pohvali s svojo raznoliko pokrajino: od štirih puščav preko gorskih verig, ognjenikov, tropskih gozdov, kaktusov, barvitega podvodnega sveta do neskončnih, zlatih peščenih plaž ob Tihem oceanu in Karibskem morju ter odlično kulinariko.

Ogledali smo si ta srednjeameriški biser, ki poleg lepote in bogastva preseneča tudi z veliko revščino in pomanjkanjem na eni strani ter kriminalom in distribucijo drog na drugi strani.

28.-29.9.2011
POLZELA, ALI TE POZNAM?
V sredo, 28. 9. 2011, so učenci od 1. do 5. in v četrtek, 29. 9.2011, učenci od 6. do 9. razreda obiskali prenovljeno Komendo, kjer so si z vodnikoma Turističnega društva Polzela Stankom Novakom in Lidijo Praprotnik ogledali prostore graščine od kleti do podstrehe. Knjižničarka občinske knjižnice Renata Novak in šolska knjižničarka Alja Bratuša sta učencem razkazali prostore Občinske knjižnice. Učenci so prisluhnili razlagi, se sprehodili po obeh nadstropjih knjižnice in si ogledovali knjige.

26.9.2011
KO SPOMINI OŽIVIJO – 65 LET KNJIŽNICE NA POLZELI
Na ponedeljkov večer, 26. septembra 2011, so v počastitev občinskega praznika oživljali veliko lepih spominov na dolgo in bogato tradicijo Občinske knjižnice  Polzela. V čudovitem okolju  graščine Komenda so se ob diapozitivih sprehodili skozi čas in z glasbo ozaljšali besede.

Zgodovino in razvoj knjižničarstva na Polzeli, ki sega v leto 1899, je mnogim gostom, ki so počastili knjižnico s svojim obiskom, predstavila direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik. Zgodovina knjižnice se prepleta skozi dogodke kraja do prve svetovne vojne in obdobje med obema vojnama.  17. november 1946 je dan, ko je novoustanovljena knjižnica prvič odprla svoja vrata. Imenovala se je Ljudska knjižnica OF in je poslovala v stavbi Krajevnega Ljudskega odbora (stara občina) ob nedeljah po maši. Knjižničarja sta bila Jožefa Korber in Milan Gerželj. Včlanjenih je bilo 35 bralcev, knjižni  fond je štel 157 knjig. Leta 1949 so knjižnico preselili v pisarno šolskega upravitelja Milana Gerželja. Pri delu mu je pomagala žena Marija Gerželj. Skupaj sta opravljala knjižničarska dela do leta 1978, torej 32 let.  Leta 1962 so k Prosvetnemu domu zgradili prizidek. Vanj so preselili tudi knjižnico. Leta 1975 je bil obnovljen in dobil sedanjo podobo Kulturni dom Polzela. Knjižnico so preselili v njegove prostore. V letih 1978-81 je delo knjižničarke opravljala Ljuba Omladič, zatem je knjižnico prevzela Hilda Pfeifer, ki je resnično predano delala do leta 1991, ko jo je nasledila Majda Cvikl. Obema  je zavzeto in skrbno pomagala Fanika Malenšek. Do leta 2002 sta v knjižnici delali Majda Cvikl in Zinka Vybihal,  do marca 2005 Romana Rojšek, do leta 2008 Nina Trbovšek (v času porodniškega dopusta jo je nadomeščala Laura Jelen), od takrat knjižnico vodi Renata Novak.

18. junija 2011 je Občinska knjižnica Polzela odprla svoja vrata bralcem v gradu Komenda, kjer žari v svoji novi podobi. Jolanda Železnik je predstavila gostom bogato vsebinsko in tehnološko ponudbo ter vizijo polzelske knjižnice.

Kulturni program, ki ga je povezovala Irena Štusej, so popestrile povabljene gostje: Anuša Juntez, ki je zbrane popeljala v svet svojih verzov in devetošolka Ina  Poteko s svojim ganljivim in zrelim razmišljanjem Življenje. Za grajsko glasbo sta poskrbeli učenki Glasbene šole Risto Savin Žalec Kim Pavlič s čembalom in Maruša Čater s flavto.

Po 65-letih knjižnica na Polzeli ni postala le gospa grajska, ampak zatočišče za vse, ki iščejo knjigo, mir, igro, sprostitev, pogovor, pogled skozi grajsko okno in nazadnje prek spleta tudi tiho, virtualno povezavo z vsem svetom. Vse to pa je največ, kar lahko knjižnica ponudi svojim uporabnikom.

19.9.2011
PRAVLJIČNA URA – ZGODBA O DVEH KOZAH

Na sosednjih kmetijah sta živeli dve kozi, ki sta bili zares veliki prijateljici. Vsak dan sta se pomenkovali in si pod ograjo izmenjevali ter tihotapili zelenjavo. Ko sta njuna lastnika to opazila, sta bila hudo jezna in sta naredita vse, da bi ju ustavila … Ali jima je uspelo? Odgovor boste našli v slikanici Zgodba o dveh kozah.

POLETNE UGANKE
V juliju in avgustu so otroci reševali knjižne uganke. Sodelovalo je 66 otrok. Izmed njih smo izžrebali 6 nagrajencev, ki smo jih nagradili s knjižnimi nagradami.

 

10.8.2011
MORNARSKA USTVARJALNA DELAVNICA

Nepotrebna CD ploščica, malo barvnega peska, najdenih školjk in kamenčkov in okrasek v morskem slogu je narejen.

26.6.2011
PRIČETEK DELA KNJIŽNICE V KOMENDI

V ponedeljek, 26. Junija, je knjižnica odprla svoja vrata navdušenim bralcem.Knjižnično gradivo je pregledno in urejeno postavljeno na kar 400 m2 gradu Komenda, ki v obnovljeni podobi imenitno ohranja detajle prvotne zgradbe. Prostor je opremljen s povsem novo in najsodobnejšo pohištveno in tehnično opremo.
V dveh nadstropjih hranimo v prostem pristopu in izposojamo več kot 15.000 enot knjižnega in neknjižnega gradiva – DVD filmov, glasbenih in drugih zgoščenk namenjenih odraslim in otrokom.

Našim bralcem smo namenili tudi čitalnico s pestrim izborom revij in časopisov; strokovnih in tistih bolj družabne narave. Za poglobljeno delo in študij pa imajo na voljo tudi študijsko čitalnico, opremljeno z vso potrebno informacijsko tehnologijo. Po vsej knjižnici imajo obiskovalci na voljo brezžični dostop do svetovnega spleta.

Otroci in mladi bodo v knjižnici našli branje, ki ga potrebujejo za šolo in sprostitev.

Za družine z mlajšimi otroki je še posebej zanimiva otroška igralnica, ki je malim obiskovalcem dostopna brez omejitev.

Izboru nakupa gradiva se posvečamo z veliko skrbjo in skušamo zadovoljiti vse starostne skupine: študente, dijake, osnovnošolsko mladino in tudi tiste najmlajše, ki se šele spuščajo v svet črk …

Oddelki:
Pritličje:
· mladinski oddelek

· leposlovni oddelek

· oddelek neknjižnega gradiva

· časopisna čitalnica

· študijska soba

Nadstropje:

· oddelek strokovnega gradiva

· študijska čitalnica

V občinski knjižnici Polzela skrbimo tudi za pestro bibliopedagoško dejavnost za otroke: prirejamo pravljične urice, ustvarjalne delavnice, sodelujemo pa tudi z OŠ Polzela in vrtcem.

Za vse naše bralce in širšo publiko prirejamo potopisna in strokovna predavanja, literarne večere, predstavitve knjig, razstave in druge prireditve. V sodelovanju s Centrom za vseživljenjsko učenje omogočamo obiskovalcem izobraževanje na področjih računalništva, učenja jezikov itn. Predvsem pa se v naši enoti lahko počutite zelo domače in sproščeno. Vodja knjižnice je bibliotekarka Renata Novak, ki se zahvaljuje in priporoča za sodelovanje.

18.6.2011
OTVORITEV GRADU KOMENDA IN NOVE KNJIŽNICE
Skupaj z občani smo slavili pomemben dogodek v zgodovini Polzele – otvoritev novo obnovljenega gradu.
Na otvoritvi, ki se je udeležilo veliko Polzelanov in mnogi iz sosednjih krajev, so bili tudi imenitni gostje, med njimi veleposlanik Suverenega malteškega viteškega reda v Sloveniji Nj. Eksc. Princ Hugo Mariano Windisch – Graetz in minister svetovalec prof. dr. Alberto Bochicchio. Zbrane je najprej nagovoril župan občine Polzela Ljubo Žnidar, ki je na kratko orisal dogajanje na Komendi v zadnjih štirih letih ter cilje in namembnost obnovljenega gradu. V številnih na novo urejenih prostorih je dovolj priložnosti za razvoj turizma, za kulturno dejavnost in družabno življenje. Tukaj bodo delovali Zavod za kulturo, šport in turizem, glasbena šola, občinska knjižnica, eko muzej hmeljarstva in pivovarstva z obnovljeno najstarejšo horizontalno sušilnico hmelja iz 19. stoletja. V gradu je postavljena stalna razstava reda malteških vitezov, urejena je poročna dvorana, prostori za občasne razstave, kulturne in druge prireditve ter vstopna informacijska točka, kjer bodo obiskovalci dobili vse informacije o turistični ponudbi občine Polzela. V gradu deluje gostinski lokal Malteza z atrijem in grajsko kletjo.

V knjižnici smo pripravili animacijski program za otroke in mladino – grajsko ustvarjalno delavnico z izdelavo knjižnih kazal, usnjenih mošnjičkov in malteških križev.

JUNIJ 2011
SELITEV KNJIŽNICE
V prvi polovici junija smo knjižničarji Medobčinske splošne knjižnice Žalec z veliko in cenjeno pomočjo javnih delavcev Občine Polzela selili Občinsko knjižnico Polzela. Iz skromnih in utesnjenih prostorov v Kulturnem domu na Polzeli, ki jim ni bilo mogoče oporekati domačnosti in prijaznosti, smo knjižnico preselili v nove prostora v gradu Komenda. Opravili smo težko fizično delo in veliko delovnih ur  posvetili sortiranju, urejanju ter zlaganju gradiva. Preseliti smo morali 15 tisoč enot gradiva, kar je velik podvig. Toda z dobro voljo, dobro organizacijo dela, pomočjo Občine Polzela in občanov smo projekt odlično izpeljali.

23.05.2011
Pravljična ura – STARO DREVO
Letos praznujemo »Mednarodno leto gozdov«.
Našim otrokom in mladini moramo še posebej posredovati odgovornost do gozdov in njihovo spoštovanje. Zato smo majsko srečanje z najmlajšimi posvetili gozdu, v njem domujočim živalim in vlogi gozda za preživetje vseh Zemljanov. Prelepa slikanica Staro drevo nas je popeljala v pravljični svet stanovalcev enega izmed starih dreves, na katerem se je nekega dne pojavil skrivnostni X. Samo kapitan Krokar, stanujoč na vrhu krošnje je vedel, kaj zlovešči znak pomeni.

Drevo bodo posekali! Toda živali, ki so v drevesu domovale in so se sicer stalno prepirale, so lahko z združenimi močmi rešile svoje domove. Čudovita zgodba o prijateljstvu, medsebojni pomoči v stiski in lepoti narave… in ker v gozdu živijo tudi pravljična bitja, smo pridno ustvarjali vesele gozdne škrate iz naravnih materialov.

16.05.2011
LITERARNO – FILMSKI VEČER OŠ POLZELA – Življenje je lepše, če ga pletemo skupaj
Tako so polzelski osnovnošolci naslovili literarno-filmski večer, ki so ga pripravili skupaj z Občinsko knjižnico Polzela v mali dvorani kulturnega doma. Učenci od 6. do 9. razreda so predstavili iskrene in simpatične pesmi o naravi in ljubezni, iskriva najstniška razmišljanja o odnosih med ljudmi, predvsem o svetu odraslih. Strinjali so se, da nas dotik ljubezni spremeni, zato so prav pletenju ljubezenskih odnosov posvetili največ svojih misli. Ne samo v pesmih in spisih, tudi v filmih. Letos je namreč več učencev sodelovalo na različnih video- in radijskih natečajih in za svoje izdelke so prejeli kar štiri nagrade. Zato so obiskovalcem z veseljem zavrteli filme, ki so jih posneli na temo varne rabe interneta in prostovoljstva. Dokazali so, da računalnik ni le sredstvo zabave, ampak orodje, s pomočjo katerega zmorejo ustvarjati imenitne izdelke. »Nikoli ne bom pripravljena za pot, če ne začnem. Nikoli ne veš, kaj bo zrastlo iz otrok, ki kažejo ustvarjalnost,« je rekla Tajda Pikl, ki je vodila prireditev. Ne vemo, kaj bodo mladi literati, glasbeniki, fotografi in filmski navdušenci še ustvarili, toda že sedaj so bile njihove umetnine vredne, da jim prisluhnemo in si jih ogledamo.

9.05.2011
POLZELANI BEREMO – zaključna prireditev četrte sezone branja za bralno značko odraslih: Savinjčani beremo
S sklepno prireditvijo projekta Savinjčani beremo, ki ga organizira in vodi Medobčinska splošna knjižnica v Žalcu, so tudi Polzelani – bralci knjižnice ter učitelji in vzgojitelji Osnovne šole Polzela – sklenili branje za bralno značko odraslih, ki je potekala od novembra 2010 do maja 2011.

V tem času so bralci lahko prebirali dela številnih domačih in tujih avtorjev, ki so jih priporočili v žalski knjižnici. Vsi bralci so prejeli priznanja za sodelovanje in darilo. Na večeru smo prisluhnili salonskemu ansamblu Musica Camerata ter pisateljem Ervinu Fritzu, Sonji Porle, Marku Repniku in Igorju Karlovšku, katerih dela so bila vključena v letošnje branje ter Ireni Štusej, ki je prireditev tudi povezovala. Sledilo je prijetno druženje v avli Kulturnega doma.

18.04.2011
PRAVLJIČNA URA – MOJ PIŠČANČEK
Ali poznate pot od jajčka do piščančka? Ne? Na pravljični uri smo prisluhnili zgodbi o Eli, ki rada sedi na vrtu, opazuje kokoši, vendar ugotovi, da med njimi nekaj manjka. Piščanček! Debela kokoš Alma je sicer pravkar znesla jajce, vendar ji niti na kraj pameti ne pade, da bi ga izvalila. Zato se Ela odloči, da se bo sama lotila težke naloge. Ali ji je uspelo? Če želite izvedeti, kakšna je pot od jajca do ljubkega piščančka, preberite slikanico Moj piščanček. … in ker prihaja Velika noč smo izdelali pisane zajčke in se posladkali s čokoladnimi.

11.04.2011
PREDSTAVITEV MEDICINSKO-HUMANITARNE ODPRAVE KENIJA 2010
Slovenci v različnih vlogah zahajamo na »črno celino«. Kot turisti, ki obiskujejo države na severu kontinenta ali posamezni popotniki, ki se odpravljajo južneje ali v notranjost celine in želijo spoznati utrip tamkajšnjega prvinskega okolja in življenja. Tretji se odpravijo na pot, da bi se spopadli s kroničnimi težavami afriškega prebivalstva in na svoj skromen način pripomogli k njihovi svetlejši prihodnosti. Med njimi je gotovo najbolj poznan Tomo Križnar v Darfurju, slovenski misijonar Pedro Opeka na Madagaskarju, slovenski vojaki v operaciji Čad/CAR in študentje medicine, ki od prve odprave leta 2004 skrbijo za zdravje prebivalcev kenijske vasi Majiwa z okolico.

Zakaj prav Kenija, ki še zdaleč ni najrevnejša država v Afriki in jo poznamo kot popularno turistično destinacijo, kamor se popotniki podajajo na safari, ogled naravnih parkov, srečanje z Masaji ali pa se povzpnejo na najvišji vrh Afrike Kilimadžaro.

Kako zgleda bolj realna slika življenja Kenijcev, kako je potekalo delo v ambulanti ter nepozabne trenutke nam je predstavila Sara Onuk, prostovoljka, ki je bila v drugi polovici lanskega leta skupaj z Mihaelo Gratnar in Mojco Stres v omenjenem kraju nastanjena kot članica medicinsko-humanitarne odprave.

Več kot polovica prebivalstva živi pod mejo revščine, do zdravil ima dostop samo slaba tretjina ljudi, pogostost okužbe z virusom HIV še vedno narašča. Trenutno je v Keniji okuženih več kot 1.5 milijona ljudi. Fotografije krute resničnosti s pretresljivim sporočilom o bedi so se dotaknile vsakogar. Kljub temu predavanje še zdaleč ni bilo pesimistično. Izvedeli smo nekaj glavnih značilnosti o deželi, kjer njeni prebivalci govorijo preko 60 različnih jezikov. Predavateljica nam je predstavila delo v ambulanti, vasi in širši skupnosti. K temu je dodala glavne težave ob srečanju dveh tako različnih kultur in hkrati lepe ter nepozabne trenutke, ki jih je bilo k sreči mnogo.

Čeprav je na prvi pogled slika zelo žalostna in brezizhodna, se vendarle izkaže, da je kaplja v morje potreb včasih več kot le to.

Prepričani smo, da dobrota, ki pomaga samo enemu človeku, dobro dejanje, ideja, novo znanje sproži plaz, ki spreminja usode mnogih ljudi.

4.04.2011
SPOMLADANSKO-VELIKONOČNA USTVARJALNA DELAVNICA
Kar 40 otrok z njihovimi starši in starimi starši se je zbralo v knjižnici, kjer smo pobarvali jajčka in izdelali pisane kokoške in piščančke. Kot vsako leto smo bili zelo ustvarjalni. Nastajali so unikatni pirhi, nove ideje in presenečenja

21.03.2011
PRAVLJIČNA URA
Na prvi pomladni dan in nekaj dni pred materinskim dnevom smo prisluhnili pravljici o malih medvedkih, ki kar ne morejo dočakati novih dogodivščin. Medvedek ne upošteva mamičinih nasvetov in tako se mu zgodi nekaj nenavadnega. A medvedja mamica, tako kot vsaka druga, je vedno pripravljena svojemu otroku priskočiti na pomoč in z njeno pomočjo se je medvedek marsikaj naučil. Za drage mamice smo okrasili vazice in napisali voščilnico s pesmico:

ZAKAJ JE MAMA MAMA
MAMA JE MAMA,
KER JE RODILA
IN TE ŠE DOLGO
PO ROJSTVU DOJILA.

MAMA JE MAMA,
KER TE VZGOJI
IN PRVE SKRIVNOSTI
S TABO DELI.

NIKOGAR NE LJUBI
TAKO KAKOR TEBE –
LAHKO JI VERJAMEŠ,
DA BOLJ KAKOR SEBE!

UČI TE POGUMNO
ŽIVETI IN BITI,
KO POLNO ODRASTEŠ
PA TUDI ODITI.

14.03 2011
MAMA, RAD TE IMAM – PREDSTAVITEV KNJIGE VINKA ŠMAJSA

Občinska knjižnica Polzela je gostila pisatelja, upokojenega profesorja slovenščine in ruščine, rojaka, rojenega v Parižljah, Vinka Šmajsa. Tokrat smo predstavili in se pogovarjali o njegovi sedmi knjigi. V njej se pisatelj s hvaležnostjo v srcu vrača med spomine, ki še posebej bogatijo njegovo življenje. Spomini na mater so živi in nedotaknjeni. In še dolgo bodo živeli, ker so sedaj tudi zapisani v obliki črtic z naslovom Mama, rad te imam. Predgovor knjigi je napisal Jože Faganel. Imenuje jo knjiga hvaležnosti, ki jo v pozni jeseni svojega nemirnega in polnega življenja v čisti leposlovni obliki poklanja sin svoji materi. Pogovor s pisateljem j e vodila direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik. Odlomke iz črtic je brala Nina Trbovšek. Za glasbeno spremljavo je poskrbela Ani Frece –mlada, perspektivna in vsestranska akademska glasbenica in glasbena pedagoginja. Njen glas dobi pravi zven ob čutnih pesmih, zato najraje interpretira slovenske popevke 60-ih let, jazzovske standarde in šansone. Z melodijami o materah, dekletih in ženah ter o ljubezni in pomladi je polepšala večer.

16.02.2011
BEREMO SKUPAJ
Z gospo Aljo Bratuša, knjižničarko na OŠ Polzela, smo za učence 4. in 5. razredov pripravili projekt »Beremo skupaj«, s katerim bomo že drugo leto spodbujali izbirno prostočasno branje. Vsi učenci 4. in 5. razredov bodo obiskali Občinsko knjižnico na Polzeli, si samostojno izbrali knjigo za domače branje, o knjigi pripravili v računalniški učilnici izdelek z govornim nastopom in se na obisku pogovarjali o prebranem s knjižničarkami, učiteljicami in sošolci. Cilj projekta je motivacija za prostočasno branje in obiskovanje knjižnice. Izbrani izdelki bodo na ogled v knjižnici.

14.02.2011
PRAVLJIČNA URA – LJUBEZEN V ZAJČJI DOBRAVI

V Zajčjo dobravo se preseli nova zajčja družina z očarljivo zajčico. Svojo hišico postavijo med hiški zajčka Valentina in zajčka Belka, ki sta bila do tedaj najboljša prijatelja. To pa se je s prihodom zajčje družine spremenilo. Valentinu je bila nova zajčica Belorepka zelo všeč. Vedno manj časa je preživel s prijateljem in Belku to ni bilo všeč. Zameril je prijatelju, ker svojega časa ni več posvečal le njemu. Zajčka sta se prenehala družiti.
A prišel je čas, ko se je tudi Belko zaljubil. Neprestano je mislil na ljubko zajčico in tako spoznal, da je prijatelju Valentinu naredil krivico. Ko sta se srečala, sta pozabila na zamero in v čast ljubezni priredila veliko zabavo, kamor sta povabila zajčke iz širše okolice, da so praznovali z njima. Na Valentinovo smo pripovedovali ljubezni polno zgodbo iz zajčjega sveta in se pogovarjali o pomenu praznika. Nato smo za naše najdražje izdelali voščilnice polne srčkov.

24.01.2011
POLZELANI V SVETU AMIŠEV
Verska skupnost Amiši v ZDA živi po strogih načelih protestantske veroizpovedi, govori svoj jezik – pensilvansko nemščino, ima svoje šole in zavrača novosti modernega sveta. Diplomirana teologinja in turistična vodička Andreja Rustja je lansko poletje bivala v amiški skupnosti in je nam, številnim obiskovalcem, v ponedeljek 24. januarja 2011, v Občinski knjižnici Polzela, odstrla delček njihovega sveta ter nas prevzela s svojo pripovedjo.

Amiši sami sebe imenujejo »Enaki ljudje«. Živijo brez elektrike, sodobnih naprav, namesto avtomobilov vozijo kočije, ne smejo igrati instrumentov in ne nosijo orožja. Ženske si nikoli ne ostrižejo las, ne nosijo nakita in drugih dodatkov, ne uporabljajo ličil in ne smejo obleči hlač. So precej skeptični do tujcev v svojih domovih (zato jih praviloma tudi ne gostijo), vendar pa so Andrejo po določenem času in zaradi »uporabnosti« sprejeli. Z družinami je delala na poljih, v hlevu, z ženskami izdelovala prešite odeje in kuhala tradicionalne jedi.

S 6,8 otroka na gospodinjstvo so Amiši med najhitreje rastočimi skupnostmi. Otroci obiskujejo le osemletko, pouk pa poteka v enem prostoru z eno učiteljico za vse razrede. Tako kot vse starše, je tudi Amiše strah pubertete oz. obdobja, ko morajo njihovi otroci za dve leti zapustiti varno zavetje doma in spoznati vse prednosti in pasti sodobnega sveta. Zanimivo je, da jih moderna civilizacija, ki med drugim nudi tudi alkohol, študij, avtomobile, mikrovalovne pečice in potovanja, ne prepriča, saj se jih kar 95 odstotkov vrne domov, si nadene amiško obleko in preostanek življenja preživi v skupnosti.

Amišem v življenju največ pomeni družina, družinske vrednote in tiho, predano ter pošteno delo. Pomembno vlogo v življenju igra tudi vera, vendar o njej ne govorijo veliko. Vsak posameznik vsakodnevno poskrbi za svoje duhovno življenje.

Morda je preprosto življenje, globoka vera in negovanje vrednot, o katerih v sodobnem svetu običajno zgolj govorimo ali pa še to ne, prav tisto, s čimer bi morda lahko rešili ta svet, ki ga izgubljamo?

17.01.2011
PRAVLJIČNA URA: ANIKA
Anika je nekega mrzlega zimskega dne, nekaj tednov pred božičem, v snegu našla ranjenega račka. Odnesla ga je domov in skrbela zanj. Srečko, kot ga je poimenovala, je hitro okreval in nekaj dni po božiču je bil pripravljen, da se vrne k jezeru. Poučna in lepa zimska zgodba nas je spodbudila k pogovoru o tem, kako smo dolžni skrbeti za živali pozimi. S pomočjo plakata smo se naučili razlikovati ptice, ki pri nas preživljajo ta letni čas. Prepevali smo pesmice o čuku, sinički in črnem kosu ter poslušali posnetke oglašanja ptic.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...