Domov » Arhiv prireditev

Arhiv prireditev Občinske knjižnice Braslovče v letu 2011

31 december 2011 Brez komentarja

15.11.2011
ŠRILANKA – potopisno predavanje Francija Horvata

V torek, 15.11.2011, smo se skozi projekcijo čudovitih fotografij in slikovitih besed Francija Horvata, podali na pot po Šrilanki. Imenujejo jo tudi „Budova kapljica“ v Indijskem oceanu. Čudovita, zimzelena drugačnost. Veličastni ostanki preteklih cesarstev z burno vsebino. Atraktivni nasadi čajevca z “malo Anglijo” v osrednjem višavju in nacionalnimi parki na stepskem jugu otoka. Adamov vrh in peščene tropske plaže v objemu Indijskega oceana. Malo mest in ena sama neskončna spokojnost, mir in spontana samobitnost. Stik tropske sedanjosti in kolonialne preteklosti. Vse to in še veliko več, nas je, v tem hladnem in pustem vremenu, ogrelo in spomnilo na toplo poletno sonce.

8.11.2011
Občinska knjižnica Braslovče – Kje so tiste stezice od vasice do vasice? – pogovor s pesnico, pisateljico, zapisovalko življenja  MILKO POVŠE iz Orle vasi
Bil je večer, poln tihe in zbrane tišine, da se je slišal prosojen glas gospe Milke Povše, domačinke, pesnice, pisateljice. V letih, ko so nastajale njene pesmi in zgodbe, se ni nikoli posebej izpostavljala. A vendar jo kot pesnico pozna mnogo ljudi. Navsezadnje tudi številni prisotni na tem večeru.

Gospa Milka je bila rojena v Šentrupertu, po poroki pa je živela z družino v Orli vasi. V družini je bilo devet otrok, poleg Milke še štiri sestre in štirje bratje. V času okupacije so skoraj vso družino odpeljali v zbirni center v Celje, od tam pa v Auschwitz. 30. julija 1942 so jo odpeljali, 30. julija 1945 pa je domov prišla sama. Edina preživela od njenih. Na kmetiji v Šentrupertu jo je čakal brat.

Pisati je začela v poznejših letih. Prej ni bilo časa. A kar je zapisala, je že dolgo zorelo v njej. Vse pesmi, zgodbe, spomine in razmišljanja je zapisala sama in jih zvezala v številne snopiče. Pri 89-ih letih še vedno kakšno napiše na računalnik in jo natisne. Nikoli ni pomislila, da bi napisano izdala pri kakšni založbi. Imajo pa zapisi domoznansko vrednost, saj je zapisala običaje, navade in dogodke preteklega življenja.
Če boste želeli prebrati kaj od njenega, boste morali k njej na obisk.
Na večeru je ves čas ob njej sedel tudi šestošolec Juš Štusej, ki je njej v čast odigral na diatonično harmoniko nekaj nostalgičnih pesmi. Še posebej ganljivo pa jo je na koncu pozdravil tudi predstavnik Občine Braslovče, gospod Anton Repnik.

24.3.2011
OD URŠKE DO URŠKE – literarno-glasbeni recital v kavarni Veronika v Braslovčah

Žalski knjižničarji smo s februarskim literarno-glasbenim recitalom Od Urške do Urške gostovali v kavarni Veronika v Braslovčah. V prijetnem kavarniškem okolju, polnem drobnih kotičkov za dušo in oko, so Slomškove misli ter verzi Prešerna in Rozmana Roze izzveneli brezčasno. Braslovčanom so verze note oživljali knjižničarji: Jolanda Železnik (avtorica scenarija), Irena Štusej, Karmen Jezernik, Renata Novak, Andrej Steničnik, Valerija Jerman, Andreja Hutinski, Ana Nuša Dvoršek, Nina Trbovšek ter gosta Matjaž Jeršič in Dani Šlogar.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...