Domov » Arhiv prireditev

Arhiv prireditev krajevnih knjižnic v letu 2011

31 december 2011 Brez komentarja

KRAJEVNA KNJIŽNICA PONIKVA 13.12.2011
PRAVLJIČNA URA Z USTVARJALNICO
Pred vrati so že božični ter novoletni prazniki, kmalu pa nas bosta obiskala tudi Dedek Mraz ter Božiček. Ker se v pričakovanju božičnih in novoletnih daril  vsakdo razveseli tudi lepo oblikovane božične voščilnice, smo v Krajevni knjižnici Ponikva ustvarjali prav posebne voščilnice, ki so povezane z božičem. Le-te so bile okrašene z raznobarvnimi vzorci, zvezdicami, vsi otroci pa so lahko pokazali, kako spretni so pri izdelavi voščilnic.
Vse voščilnice bodo vsebovale lepe želje, dopolnila pa jih bo otroška domiselnost ter ustvarjalnost.

KRAJEVNA KNJIŽNICA PONIKVA 8.11.2011
PRAVLJIČNA URA Z USTVARJALNICO
Zakorakali smo v pozno jesen. Ljudje si pripravljajo ozimnico, živali v gozdu pa pridno iščejo še zadnje plodove, se z njimi sladkajo in se pripravljajo na zimsko spanje. A le zakaj medvedki prespijo zimo, smo se vprašali skupaj z otroki iz knjižnice  na Ponikvi.
Odgovor smo dobili iz knjige Branke Schwarz “Zakaj medvedki prespijo zimo”. Ob koncu bralne urice si je vsak lahko izdelal lutko medveda z barvico v roki in mladi bralci so odšli domov  bogatejši še za eno prelepo zgodbico.

KRAJEVNA KNJIŽNICA PONIKVA 4.10.2011
PRAVLJIČNA URA Z USTVARJALNICO
Ker nas je znova dohitela jesen, smo se  v knjižnjici na  Ponikvi pridružili izdelovanju ježkov iz papirja. Da bi bili izdelki čim bolj domiselni, so otroci poslušali pravljico o kostanjih. Ko so odšli domov, so s seboj v rokah odnesli svoje izdelke, v srcu pa pravljico.

KRAJEVNA KNJIŽNICA PETROVČE 15.9.2011
RAZSTAVA SLIK mag. RASTISLAVA KNEZA
V Krajevni knjižnici Petrovče smo v četrtek, 15.9.2011, odprli razstavo slik magistra Rastislava Kneza, domačina, ki je mladost preživel v Petrovčah in Novem Celju. Gostujoči avtor je zdravnik, filozof in socialni delavec, ki že vrsto let dela kot strokovnjak na področju duševnega zdravja, diplomo ima tudi iz homeopatije.

Leta 2007 je imel v petrovški knjižnici zanimivo predavanje o tej obliki zdravljenja. Slikarske umetnosti se je učil pri Darinki Pavletič Lorenčak in Jelici Žuža. Prvič se je v petrovški knjižnici s samostojno razstavo predstavil že leta 2008.Tokrat je na ogled postavil sedem platen, poslikanih z akrilnimi barvami, in šest gvašev. Na platnih ne najdemo idiličnih pokrajin in ljudi, temveč naravo, uničeno od iluzije o čudovitem sožitju kapitalizma in človeštva ter komercializacije sveta. Medtem pa topli zemeljski toni in sproščujoči motivi gvašev delujejo kot protiutež in povzročajo povsem nasproten fiziološki učinek, ki je blizu varnemu sprejetju.

Svoje znanje slikarstva že od leta 1993, ko se je na podiplomskem študiju v Cambridgeu seznanil s psihiatrično psihosocialno rehabilitacijo, uporablja v likovni terapiji pri rehabilitaciji kroničnih duševnih bolnikov. S svojim delom želi opozoriti, da lahko le uravnoteženost in boj med pohlepom in sočutjem ter strahom in razumom odločata o usodi vsega živega na zemlji. Spretni prsti Lucije Šorn na kitari in moč Glasu Simone Kropec, ki sta članici več glasbenih skupin (Lusier, Tantadruj, Aletheia ), so zbrane povezali v prefinjenem zvočnem razpoloženju.

Andreja Hutinski

KRAJEVNA KNJIŽNICA PONIKVA 3.5.2011
MAJSKA PRAVLJIČNA URA Z USTVARJALNICO
V okviru meseca gozdov  je bila majska  pravljična ura posvečena tej temi. Otroci so poslušali pravljico “STARO DREVO”. Naše srečanje smo  zaključili z malo  ustvarjalnico, kjer smo izdelovali  drevesa iz starega papirja.

KRAJEVNA KNJIŽNICA PONIKVA
ZALJUBLJENI ZVONČEK
V torek, 5. 4.2011, smo imeli v knjižnici na Ponikvi pravljično uro. Ker nas vse prevzemajo topli sončni žarki in pomlad v vsej svoji lepoti, smo si privoščili pravljico o zvončku, ki se je zaljubil v svojo prijateljico trobentico. Na koncu smo tudi ustvarjali in vsak izmed otrok je domov odnesel svojega zaljubljenega zvončka.

KRAJEVNA KNJIŽNICA LIBOJE 9.3.2011
VEŠ KOLIKO TE IMAM RAD
V knjižnici Liboje mladi bralci poslušali pravljici; “VEŠ KOLIKO TE IMAM RAD”. Po poslušanju smo se pogovarjali o svojih družinah. Sledilo je ustvarjanje. Na trši list papirja so s črno barvico narisali svojo družino, ozadje pobarvali z barvnimi temperami. Okvir so lepili, barvali in sprejali. Po urnem ustvarjanju so nastale čudovite slike, katere so z veseljem odnesli domov.

KRAJEVNA KNJIŽNICA PONIKVA 1.3.2011
PUSTNA PRAVLJIČNA URA
Tudi življenje klovnov je zelo naporno. To smo izvedeli na pustni pravljični uri. A kadar pomagamo drug drugemu je delo lažje postoriti. O tem sta nas prepričali nerodni Avguštini. Nato smo res s skupnimi močmi izdelali pustno- knjižna kazala.

KRAJEVNA KNJIŽNICA PONIKVA 14.2.2011
PRAVLJIČNA URA Z USTVARJALNICO
Februarska pravljična ura z ustvarjalnico v knjižnici na Ponikvi je potekala v znamenju dneva zaljubljencev. Prebrali smo pravljico Zaljubljeni žabec in izdelovali srčke iz papirja na palici. Otroci so svoje izdelki odnesli domov, da jih bodo lahko 14. februarja podarili svojim najdražjim.

KRAJEVNA KNJIŽNICA LIBOJE 9.2.2011
PRAVLJIČNA URA Z USTVARJALNICO: Povodni mož
V knižnici v Libojah smo v sredo, 09. 02. 2011 izvedli pravljično uro; “POVODNI MOŽ “, Franceta Prešerna. Tako smo počastili kulturni praznik, se naučili nekaj novih zanimivosti o Povodnem možu in si ustvarili svojo pesmarico Povodnega moža. Čeprav nas je bilo malo smo se imeli lepo in zelo uživali.

KRAJEVNA KNJIŽNICA PONIKVA 4.1.2011
JANUARSKA PRAVLJIČNA URA Z USTVARJALNICO
Ko pogledamo skozi okno, vidimo okrog našega doma veliko ptic, ki si iščejo hrano. Marsikdo ne ve, katere ptice so to. Januarska pravljica je bila zato namenjena pogovoru o tem, kako pozimi skrbimo za ptice in druge živali. Poimenovali smo ptice okrog našega doma, ugotavljali katere živali so pustile v snegu sledi in reševali skrivalnice. Naredili smo plakat s slikami in imeni ptic.

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...