Domov » Študijsko bralni krožek Beremo z Manco Košir

Študijsko bralni krožek Beremo z Manco Košir

Program študijsko bralnega krožka Beremo z Manco Košir v sezoni 2013/2014
Mentorica:   Biserka Neuholt Hlastec – UPI Ljudska univerza Žalec

Moderatorka:   Irena Štusej – Medobčinska splošna knjižnica Žalec

 

3. oktober 2013BEREMO svoje misli o prebranem – Dogovorili se bomo o programu za novo obdobje branja, predstavili knjige, ki smo jih brali poleti, v času torej, ko ni bilo bralnih srečanj.

7. november 2013BEREMO knjige A. Paasilinne –  Finski avtor, ki ima bralce na dveh bregovih; na enem so tisti, ki ga preprosto obožujejo, na drugem pa oni, ki ga ne želijo brati. Njegove zgodbe so posebne, nenavadne, takšni so tudi posamezniki v njej. Slab dogodek je vedno uvod v nekaj lepega (obupani ljudje, ki potujejo z avtobusom na Nordcapp, da bi tam skupaj naredili samomor, se med vožnjo sprijateljijo, se navežejo,  si zaupajo težave in bolesti. Ko prispejo na Nordcapp, ne vedo več, po kaj so prišli … ). Zakaj je avtor tako poseben in zakaj ne?

5. december 2013 – BEREMO knjige, ki jih bere mladina – Zgodbe za mladino sicer pišejo odrasli, a s tisto plastjo otroka v sebi, ki omogoča, da se vživijo v doživljanje otroka, v njegov čustveni, izkustveni svet, v njegove velike male probleme in vse, kar spada v paket z mladostnikom. Morali bi vedeti, kaj berejo naši mladostniki, kako so jim predstavljeni njihovi lastni problemi, kako jih razumeti, jih podpreti, jim pomagati … Izbrali smo nekaj del: Prekinjeno deklištvo – S. Kaysen, Dama, življenje kuzle – M. Burgess, Berenikini kodri – A. Kermauner, Reševanje Francesce – M. Marchetta, Nace gre od doma – J. Boyne, Princeska z napako – J. Vidmar, Pod milim nebom – D. Muck, Sanje neme deklice – M. Burgess, Modrikasti sneg – P. Bednarski in še nekatera.

9. januar 2014 – BEREMO in se smejemo – Mediji zagotovo menijo, da je slaba novice dobra novica. Zasipajo nas z njimi. Zaščititi moramo svojo človeško krhkost in negovati drugačen pogled. Ne bodimo žrtve okoliščin in teatralnega pogleda na nekatere dogodke, ampak junaki svojega dne – poglejmo na svet s smešne strani. Izbrali smo nekaj del: Panika – D. Muck, Si izkušen? – W. Sutcliffe, Očkov kotiček – D. Šinigoj, Odbite arktične zgodbe – Riel, Kako je ded prismučal na Finsko – D. Katz, Teta Magda – S. Makarovič, Moja družina in druge živali – Durrel, Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil – J. Jonasson in še nekatera.

6. februar 2014 – BEREMO savinjske avtorje – Domoznanski oddelek žalske knjižnice ima polne police knjig avtorjev, rojenih v Savinjski dolini. Nekatere poznamo prav dobro, druge manj, mnogih ne poznamo. Izbrali smo nekaj avtorjev, enega od njih pa bomo povabili na zaključno srečanje v maju: Nuša Ilovar, Neža Maurer, Meta Rainer, Vinko Šmajs, Tone Vrab, Mare Cestnik, Magda Šalamon, Ervin Fritz, Miloš Mikeln, Sonja Porle, Janko Kač, Ivica Cvikl, Fanny Hausmann, Matjaž Lesjak in še nekatere.

6. marec 2014 – BEREMO knjige, ki jih predlagajo člani kluba – Včasih prebermo knjigo, ki nas sezuje. Zdi se nam, da dolgo ne najdemo branja, ki bi nam lahko nadomestilo tega, ki nam ga je ponudila ta knjiga. Radi bi o njej pripovedovali, radi bi komu podarli novico o dobrem branju. Srečanje kluba je pravi čas, da si takšne vsebine podarimo.

3. april 2014 – BEREMO knjige nagrajencev – Nekaj je prestižnih literarnih nagrad doma in po svetu. Te po svetu so deležni tudi nekateri slovenski avtorji (npr. Brina Svit, Maja Haderlap, Miha Mazzini … ). Izbrali smo nekaj nagrajenih del: Vsi moji božiči – N. Krese (FABULA), Svinjske nogice – T. Golob (KRESNIK), Eva in kozel – M. Koren (ZLATA HRUŠKA), Ostanki dneva – K. Ishiguro (BOOKERJEVA NAGRADA), Smisel konca – J. Barnes (BOOKERJEVA NAGRADA), Oslepelo srce – J. Frauck (NEMŠKA KNJIŽEVNA NAGRADA), Ubežni delci – A. Michaels (ORANGE), Čefurji raus! – B. Vojnović (KRESNIK) in še nekatera.

8. maj 2014 – BEREMO z Nežo – Na zaključno srečanje bomo povabili pesnico Nežo Maurer, domačinko, svetlo, duhovito in razneženo žensko za vse čase. Gospa, ki iz vsake malenkosti, vsake plasti občutka napiše verz, še celo iz pisala, na katerega se je oprijel košček čokolade, ki ga je skrivala v torbici. Z njo bi se pogovarjali o knjigah, o ženskah, o moških, o čokoladi in še o čem.


ARHIV SREČANJ (*za ogled celotne vsebine kliknite na naslov srečanja )

[ic_add_posts ids='4806,3990,3241,2953,2731,2460,2330,1939,1293,4171,']

Napiši komentar!

*