Domov » E-gradivo

Kako do e-knjig portala EBSCOhost?

15 april 2015 Brez komentarja

Najpreprostejši dostop do e-knjig opravite z osebnim računalnikom, kjer si lahko knjige ogledate prek interneta. Za to potrebujete le številko vaše knjižnične izkaznice in geslo Cobiss (enako kot za Mojo knjižnico).

Do zbirke elektronskih knjig lahko dostopate tako v knjižnicah kot izven njih (prek dostopa na daljavo) z izbiro podatkovne zbirke EBSCOHost.
Na naši spletni strani si lahko izberete iz menija E-knjižnica – Podatkovni viri za člane knjižnice – izberete ebooks

S klikom na povezavo VSTOP  se morate najprej identificirati (izberete knjižnico – Medobčinska splošna knjižnica Žalec, vnesete št. izkaznice in geslo Cobiss).

Prijavite se lahko tudi direktno z glavne strani naše knjižnice (meni desno spodaj). Zdaj lahko že brskate po zbirki ter izbirate gradivo po kategorijah.

Ko smo si izbrali določeno knjigo, lahko celotno vsebino pregledamo (beremo) s klikom (na levi strani) Celotno besedilo PDF. V tem koraku si knjige še nismo izposodili in jo lahko beremo brez omejitev!

Če pa si želite knjigo izposoditi, je rok izposoje do 7 dni. Za izposojo (e-knjiga na vašem računalniku ali napravi) pa je treba opraviti nekaj malenkosti:

Splošna navodila:

Za izposojo e-knjig, ki so na voljo v podatkovni zbirki EBSCOHost, je treba:

 1. Prijaviti se morate na portal My EBSCOHost (zgoraj desno), če računa My EBSCOHost še nimate, si ga morate ustvariti. To storite s klikom na Prijava (desno zgoraj), nato pa izberite “Ustvari nov račun“. Po uspešnem vnosu vaših podatkov je račun takoj ustvarjen in aktiviran.
 2. Adobe ID (tj. uporabniško ime in geslo), ki omogoča avtorizacijo različnih naprav in programov, namenjenih branju in izposoji e-knjig. Če ste si račun že ustvarili, lahko ta korak preskočite.
 3. Ustrezen program za pregledovanje e-knjig
  Za branje e-knjig (na splošno za naprave Apple, Android in domače računalnike) je priporočen bralnik Bluefire Reader.
  *
  Namestitev aplikacije na vašo napravo je podobna kot za Biblos, s tem da tukaj poiščemo Bluefire Reader in ga namestimo (aplikacija je brezplačna).
  Za branje e-knjig na osebnih računalnikih pa si je treba namestiti (podobno kot pri Biblosu) Adobe digital editions. Lahko pa si namestite tudi Bluefire Reader.
  Za branje na bralniku Kindle: PDF-je lahko ustvarite v pogledu celotnega besedila e-knjige in jih prenesete s programom Send To Kindle.

Priporočamo, da si ustrezen program namestite na svojo napravo pred prenosom.

–          Po izbiri obdobja izposoje kliknite na “Izposoja in prenos”.

–          Na ekranu se vam izpiše obvestilo “Ta e-knjiga je bila uspešno izposojena”. Sistem bi vas moral samodejno opozoriti na prenos (shranjevanje) datoteke e-knjige. Če tega ni storil,
lahko znova prenesete ta naslov iz mape »Izposojeno«. Prikaži mapo z izposojenim gradivom.

–          Če prenašate na namizni računalnik, vas bo program Adobe Digital Editions vprašal, ali želite registrirati prodajalca e-knjig. Izberite opcijo Ne želim.

 


 

Navodila za iskanje knjig in izposoja

–          Ob kliku na izbrano knjigo se vam prikažejo osnovni bibliografski podatki o knjigi (avtorji, opis, predmetne oznake, ISBN …), spisek najustreznejših strani iz e-knjige, glede na iskalni niz in kazalo vsebine.

–          Če knjiga, ki ste jo izbrali, ne ustreza vašim iskalnim kriterijem, se lahko vrnete na rezultate iskanja ali izboljšate iskanje (gumba na modri pasici v spodnjem delu ekrana).

–          S klikom na celotno besedilo lahko berete knjigo on-line brez prenosa. Listate s kliki na puščice, povečujete, oziroma zmanjšujete stran in podobno. Na voljo je tudi iskanje po celotnem besedilu knjige,  ustvarjate lahko zaznamke in dodajate opombe, tiskate ali shranjujete v PDF-format, vendar je število strani omejeno na 60 str. Besedilo lahko tudi pošljete po elektronski pošti ali ga izvozite.

–          S klikom na gumb Prenesite to e-knjigo (brez povezave) se morate prijaviti v My EBSCOHost, da preverite, ali je e-knjiga na voljo.

–          Po prijavi in ugotovitvi, da je knjiga na voljo za izposojo, se vam po kliku na Prenesite to e-knjigo (brez povezave) odpre okno z naslovom knjige, obdobjem izposoje (od 1 do 7 dni).

–          Po izbiri obdobja izposoje kliknite na “Izposoja in prenos”.

–          Na ekranu se vam izpiše obvestilo “Ta e-knjiga je bila uspešno izposojena”. Sistem bi vas moral samodejno opozoriti na prenos (shranjevanje) datoteke e-knjige. Če tega ni storil, lahko znova prenesete ta naslov iz mape »Izposojeno«. Prikaži mapo z izposojenim gradivom.

Če pri izposoji naletite še na kakšne težave, nam to posredujte na bojan@zal.sik.si (Bojan Uranjek).

 

 

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!