Domov » E-gradivo

Kako do e-knjig portala BIBLOS?

16 april 2015 Brez komentarja

Za iskanje e-knjig uporabite isti katalog gradiva kot pri klasičnih knjigah.

COBISS KATALOG GRADIVA 

Če želite pregledovati samo e-knjige, morate izbrati pri izboru zapisov (Izbor zapisov – spodaj) e-knjige. Nato vnesete želene podatke za iskano e-knjigo ali preprosto vnesete biblos pod ključne besede (izpišejo se vam vse knjige, ki so na voljo za izposojo v Biblosu). Ko izberete želeno prosto knjigo, si jo lahko izposodite s klikom na IZPOSODI SI. Povezava vas preusmeri na Biblos, kjer se morate prijaviti (izberete knjižnico – Medobčinska splošna knjižnica Žalec, vnesete št. izkaznice in geslo Cobiss). Po prijavi spodaj pod knjigo kliknite na IZPOSODI in knjiga je že na vaši knjižni “polici”. Knjiga je na voljo 14 dni, po tem času pa se samodejno vrne.

Lahko pa obiščete spletni portal BIBLOS, se prijavite (izberete knjižnico – Medobčinska splošna knjižnica Žalec, vnesete št. izkaznice in geslo Cobiss) ter si izberete želeno gradivo. Za izposojo kliknite na IZPOSODI in knjiga je že na vaši knjižni “polici”. Knjiga je na voljo 14 dni, po tem času pa se samodejno vrne.

Do tega koraka smo si knjigo le izposodili, zdaj pa lahko knjigo beremo na več različnih napravah. Priporočamo, da si pred prvim branjem e-gradiva uredite in namestite ustrezne aplikacije (odvisno od vrste naprave).

NOVOST – 8.7.2015

Drage BIBLOS bralke, dragi BIBLOS bralci,

na vašo željo smo uvedli dodatno funkcijo, ki vam bo olajšala in popestrila uporabo našega servisa: e-knjige lahko – ob upoštevanju nekaterih omejitev – odslej tudi predčasno vrnete.
Še vedno imate lahko naenkrat izposojene 4 e-knjige, če pa bi želeli katero od njih vrniti pred iztekom štirinajstdnevnega roka, lahko to storite s klikom na gumb »Vrni«, ki se nahaja ob gumbu »Prenesi«. Predčasno vračilo je mogoče šele 24 ur po izposoji določene e-knjige, na mesec pa si sedaj lahko skupno izposodite največ 20 e-knjig.

Uživajte v branju,
BIBLOS.

 


 

Za izposojo in branje e-knjig potrebujemo:

1. ADOBE ID (ustvari si Adobe ID), ki omogoča avtorizacijo različnih naprav in programov, namenjenih branju in izposoji e-knjig.

2. USTREZNO APLIKACIJO ZA BRANJE E-KNJIG

 


 

Za branje e-knjig na:

IPHONE, IPAD, IPOD (APPLE)

Za namestitev aplikacije na vašo “I-napravo”  (in na splošno vseh aplikacij) iz »App Stora« potrebujemo “Apple račun”, ki si ga ustvarimo na App Store spletni strani. Ta račun je osnova, da lahko na vašo napravo (IPHONE, IPAD, IPOD …) namestite aplikacije.
Za branje e-knjig si morate na vašo napravo namestiti aplikacijo Biblos. Aplikacijo najdemo v App Store (App Store aplikacija je že na vaši napravi ), kjer pod iskanje aplikacij vpišemo Biblos. Pri zadetkih izberemo Biblos in aplikacijo namestimo. Aplikacija je brezplačna!

Po uspešno nameščeni aplikaciji se moramo identificirati. Uporabniško ime in geslo je enako kot v sistemu Cobiss (Moja knjižnica), s tem da moramo pri uporabniškem imenu spredaj dodati še sikzal (št. izkaznice – npr. sikzal123456). Aplikacija nas povpraša tudi za Adobe ID-uporabniško ime in geslo, ki ju vnesemo samo prvič. Adobe ID lahko uporabimo na največ 5 različnih napravah.

Uporaba Biblos aplikacije za iOS naprave (PDF, 2.2 MB)

NAPRAVE Z NAMEŠČENIM ANDROID SISTEMOM (večina naprav drugih proizvajalcev – tablice, pametni telefoni …)

Za namestitev aplikacije (in na splošno vseh aplikacij) iz »Google play« potrebujemo “Google račun”, ki si ga ustvarimo na Google spletni strani. Ta račun je osnova, da lahko na vašo napravo (tablico, telefon …) namestite aplikacije.
Namestiti si morate aplikacijo za pregledovanje e-knjig Biblos. Aplikacijo najdemo v Google play (Google play aplikacija je že na vaši napravi), kjer pod iskanje aplikacij vpišemo Biblos. Pri zadetkih izberemo Biblos in aplikacijo namestimo. Aplikacija je brezplačna!

Po uspešno nameščeni aplikaciji se moramo identificirati. Uporabniško ime in geslo je enako kot v sistemu Cobiss (Moja knjižnica), s tem da moramo pri uporabniškem imenu spredaj dodati še sikzal (št. izkaznice – npr. sikzal123456). Aplikacija nas povpraša tudi za Adobe ID-uporabniško ime in geslo, ki ju vnesemo samo prvič. Adobe ID lahko uporabimo na največ 5 različnih napravah.

OSEBNI RAČUNALNIK, PRENOSNIK
Namestiti si morate aplikacijo za pregledovanje e-knjig, npr. Adobe digital editions. Aplikacijo najdemo na Adobe spletni strani. Aplikacija je brezplačna! Po uspešno nameščeni aplikaciji in po kliku “prenesi” (klik na prenos knjige na Biblos spletni strani) nas aplikacija povpraša za Adobe ID-uporabniško ime in geslo (ki smo si ga že ustvarili v prvem koraku). Priporočamo, da ob vnosu obkljukate možnost, da aplikacija sme shraniti prijavo (ni vam treba vsakič znova vnašati uporabniškega imena in gesla za Adobe ID). Adobe ID lahko uporabimo na največ 5 različnih napravah.

 


Dodatna pomoč:

 

 

 

 

 

 

Kako ustvariti Adobe ID.pdf

BIBLOS LIB uporaba_Biblosa.pdf

Kako deluje?

Pogosta vprašanja

Če pri izposoji naletite še na kakšne težave nam le to posredujte na bojan@zal.sik.si (Bojan Uranjek).

Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!