Domov » E-gradivo

Kako do e-knjig portala BIBLOS?

8 maj 2018 Brez komentarja

Za pregledovanje e-knjig, ki jih nudi naša knjižnica, lahko uporabite več načinov. In sicer lahko gradivo pregledujete v katalogu gradiva Cobiss +, na portalu Biblos ali iskanje knjig v aplikaciji Biblos za mobilne naprave.

Iskanje gradiva v katalogu Cobiss +

Za pregledovanje e-knjig v katalogu Cobiss + (povezava spodaj), izberete izbor tip gradiva e-knjige. Nato v iskalna polja vnesite želeno poizvedbo ter kliknite na gumb >POIŠČI<.

COBISS + KATALOG GRADIVA


Pri naboru zadetkov izberite gradivo (e-knjiga).

Nato kliknite na gumb >izposodi si<. Po kliku boste preusmerjeni na portal BIBLOS.

 

 

Na portalu BIBLOS se morate prijaviti. To storite tako, da zgoraj v polje >Uporabniško ime< vpišete sikzal in vašo številko članske izkaznice (npr. sikzal0123456). V polje >Geslo< pa vaše geslo za katalog-portal Cobiss. Nato kliknite na gumb >Prijavi se<.

Nato je potrebno klikniti le še na gumb >Izposodi<, ki se običajno nahaja zraven izbrane knjige ter ponovno potrditi izposojo s klikom na gumb >Izposodi.

Sedaj ste si knjigo izposodili, kar je vidno na portalu zgoraj.

Gradivo je na voljo 14 dni, po tem času pa se “samodejno vrne”.

Gradivo lahko tudi predčasno vrnete, vendar šele 24 ur po izposoji.

Naenkrat lahko imate izposojene 4 izvode e-gradiva.

Pred izposojo lahko na portalu Biblos “pokukate v knjigo” ter preberete nekaj strani, ki so na voljo.


 

Gradivo, ki ga nudi naša knjižnica si lahko ogledate tudi na portalu Biblos. In sicer se na portal prijavite (navodila zgoraj) ter kliknite na gumb >v knjižnici<, ki vam ponudi nabor knjig, ki si jih je možno izposoditi.
Do tega koraka smo si knjigo le izposodili, zdaj pa lahko knjigo beremo na več različnih napravah.
Priporočamo, da si pred prvim branjem e-gradiva uredite in namestite ustrezne aplikacije (odvisno od vrste naprave).

 

Za branje e-knjig na:IPHONE, IPAD, IPOD (APPLE)

Za namestitev aplikacije na vašo “I-napravo”  (in na splošno vseh aplikacij) iz »App Stora« potrebujemo “Apple račun”, ki si ga ustvarimo na App Store spletni strani. Ta račun je osnova, da lahko na vašo napravo (IPHONE, IPAD, IPOD …) namestite aplikacije.
Za branje e-knjig si morate na vašo napravo namestiti aplikacijo Biblos2. Aplikacijo najdemo v App Store (App Store aplikacija je že na vaši napravi ), kjer pod iskanje aplikacij vpišemo Biblos2. Pri zadetkih izberemo Biblos in aplikacijo namestimo. Aplikacija je brezplačna!

Po uspešno nameščeni aplikaciji se moramo identificirati. Uporabniško ime in geslo je enako kot v sistemu Cobiss (Moja knjižnica), s tem da moramo pri uporabniškem imenu spredaj dodati še sikzal (št. izkaznice – npr. sikzal123456). 

Vodnik za namestitev

(izberite iOS (Iphone in Ipad))


 

NAPRAVE Z NAMEŠČENIM ANDROID SISTEMOM (večina naprav drugih proizvajalcev – tablice, pametni telefoni …)

Za namestitev aplikacije (in na splošno vseh aplikacij) iz »Google play« potrebujemo “Google račun”, ki si ga ustvarimo na Google spletni strani. Ta račun je osnova, da lahko na vašo napravo (tablico, telefon …) namestite aplikacije.
Namestiti si morate aplikacijo za pregledovanje e-knjig Biblos2. Aplikacijo najdemo v Google play (Google play aplikacija je že na vaši napravi), kjer pod iskanje aplikacij vpišemo Biblos2. Pri zadetkih izberemo Biblos in aplikacijo namestimo. Aplikacija je brezplačna!

Po uspešno nameščeni aplikaciji se moramo identificirati. Uporabniško ime in geslo je enako kot v sistemu Cobiss (Moja knjižnica), s tem da moramo pri uporabniškem imenu spredaj dodati še sikzal (št. izkaznice – npr. sikzal123456). 

Vodnik za namestitev

(izberite ANDROID)OSEBNI RAČUNALNIK, PRENOSNIK

Za branje e-knjig na osebnem računalniku potrebujete program Adobe Digital Editions, ki si ga lahko brezplačno namestite TUKAJ (Windows in Mac).

Priporočamo, da vedno uporabljate najnovejšo različico programa Adobe Digital Editions.

Priprava programa za branje

Vodnik za namestitev

(izberite OSEBNI RAČUNALNIK)


 

Dodatna pomoč BIBLOS

 

Če pri izposoji naletite še na kakšne težave nam le te posredujte na bojan@zal.sik.si .

Bojan Uranjek

 

Vir: 

Cobiss

Biblos.si

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!