Domov » Izpostavljeno

E-knjige

15 november 2013 Brez komentarja

Od 1. maja 2013 lahko člani knjižnice brezplačno dostopate do elektronskih knjig ponudnika EBSCO, od 1. julija 2013 pa lahko brezplačno dostopate tudi do slovenskih elektronski knjig na portalu BIBLOS. Prijava je zelo preprosta, saj si knjigo izposodite le z nekaj kliki.

BIBLOS lib spletna eknjižnica (http://www.biblos.si )

BIBLOS je spletni distribucijski portal za elektronske knjige, ki na enem mestu združuje možnost izposoje e-knjig članom slovenskih knjižnic in nakup e-knjig številnih slovenskih založnikov.
Za branje e-knjig potrebujete: veljavno članstvo ene od knjižnic, Cobiss geslo (Moja knjižnica), uporabniško ime in geslo Adobe ID ter napravo, ki omogoča branje e-knjig.

E-KNJIGE – uvod.pdf

Splošna navodila za prenos in branje e-knjig.pdf

Kako ustvariti Adobe ID.pdf

BIBLOS LIB uporaba_Biblosa.pdf

Kako deluje?

Pogosta vprašanja


Nekaj najpomembnejših informacij Biblos-a:

  • izposodimo si lahko največ 4 enote gradiva, ki ga lahko imamo izposojenega 14 dni!
  • gradiva, ki smo si ga izposodili, ne moremo vrniti predčasno, ampak moramo počakati, da preteče rok 14 dni. V tem času gradivo ni dostopno za druge uporabnike (sami pa si ne moremo izposoditi novega gradiva, če imamo doseženo kvoto 4 enote)!

 

* Pri prijavi z napravo Apple je treba pri prijavi (Cobiss uporabniško ime) vnesti tudi siglo knjižnice (primer: sikzaluporabniško ime).

 


 

 EBSCO PORTAL

Navodila za EBSCO portal:
do zbirke elektronskih knjig lahko dostopate tako v knjižnicah kot izven njih (prek dostopa na daljavo) z izbiro podatkovne zbirke EBSCOHost. Najpreprostejši dostop do e-knjig opravite z osebnim računalnikom, kjer si lahko knjige ogledate prek interneta. Za to potrebujete le številko vaše knjižnične izkaznice in geslo Cobiss (enako kot za Mojo knjižnico).
S klikom na povezavo vas sistem identificira (št. izkaznice in geslo Cobiss): VSTOP

Pri izbiri servisa izberite EbscoHost Web. V spodnjem delu ekrana izberite samo eBook Public Library Collection (vse ostale odkljukajte), nato pa čisto zgoraj izberite eBooks.
Knjige si lahko brez prenosa pregledate na zaslonu.

Želimo vam prijetno branje!


Če pa si želite knjigo izposoditi, je rok izposoje do 7 dni. Za izposojo (e-knjiga na vašem računalniku ali napravi) pa je treba opraviti nekaj malenkosti:

Splošna navodila

Za izposojo in branje digitalno zaščitenih e-knjig, ki so na voljo v podatkovni zbirki EBSCOHost, potrebujemo:

1. Adobe ID (tj. uporabniško ime in geslo), ki omogoča avtorizacijo različnih naprav in programov, namenjenih branju in izposoji e-knjig. Izposoja namreč poteka prek Adobeovega strežnika. Ustvarimo ga na spletnem mestu https://www.adobe.com/cfusion/membership/index.cfm?nf=1&nl=1&loc=en_us.

2. Uporabniško ime (številka izkaznice) in geslo (enako kot za dostop do Moje knjižnice).

3. Do zbirke dostopamo prek povezave na EBSCOHost (izven lokacije knjižnice s klikom na Oddaljeni dostop. Ob vstopu v zbirko izberite: eBook Public Library Collection Trial

 

Navodila za iskanje knjig in izposoja

–          Ob kliku na izbrano knjigo se vam prikažejo osnovni bibliografski podatki o knjigi (avtorji, opis, predmetne oznake, ISBN …), spisek najustreznejših strani iz e-knjige, glede na iskalni niz in kazalo vsebine.

–          Če knjiga, ki ste jo izbrali, ne ustreza vašim iskalnim kriterijem, se lahko vrnete na rezultate iskanja ali izboljšate iskanje (gumba na modri pasici v spodnjem delu ekrana).

–          Ko smo želeno e-knjigo našli, imamo na voljo dve opciji: Celotno besedilo e-knjige in Prenesite to e-knjigo (brez povezave).

–          S klikom na celotno besedilo lahko berete knjigo on-line brez prenosa. Listate s kliki na puščice, povečujete, oziroma zmanjšujete stran in podobno. Na voljo je tudi iskanje po celotnem besedilu knjige,  ustvarjate lahko zaznamke in dodajate opombe, tiskate ali shranjujete v PDF-format, vendar je število strani omejeno na 60 str. Besedilo lahko tudi pošljete po elektronski pošti ali ga izvozite.

–          S klikom na gumb Prenesite to e-knjigo (brez povezave) se morate prijaviti v My EBSCOHost, da preverite, ali je e-knjiga na voljo.

–          Po prijavi in ugotovitvi, da je knjiga na voljo za izposojo, se vam po kliku na Prenesite to e-knjigo (brez povezave) odpre okno z naslovom knjige, obdobjem izposoje (od 1 do 7 dni).  Navedene so tudi zahteve, ki naj bodo nameščene na vaši napravi:

Zahteve za ogled

Namizje: za ogled brez povezave potrebujete Adobe® Digital Editions 1.7.1 ali novejšo različico.

Naprave Apple in Android: priporočen je bralnik Bluefire Reader.

Kindle: PDF-je lahko ustvarite v pogledu celotnega besedila e-knjige in jih prenesete s programom Send To Kindle.

Priporočamo, da si ustrezen program namestite na svojo napravo pred prenosom.

–          Po izbiri obdobja izposoje kliknite na “Izposoja in prenos”.

–          Na ekranu se vam izpiše obvestilo “Ta e-knjiga je bila uspešno izposojena”. Sistem bi vas moral samodejno opozoriti na prenos (shranjevanje) datoteke e-knjige. Če tega ni storil, lahko znova prenesete ta naslov iz mape »Izposojeno«. Prikaži mapo z izposojenim gradivom.

–          Če prenašate na namizni računalnik, vas bo program Adobe Digital Editions vprašal, ali želite registrirati prodajalca e-knjig. Izberite opcijo Ne želim.

 


Koristne povezave:

Adobe id: https://www.adobe.com/account/sign-in.adobedotcom.html?returnURL=%2Fcfusion%2Fmembership%2Findex%2Ecfm%3Fnf%3D1%26nl%3D1%26loc%3Den_us%26ref%3Dlogin

Adobe Digital Editions Home: http://www.adobe.com/si/products/digital-editions/download.html
Želimo vam prijetno branje!

Delite vsebino na družabnih omrežjih
Deli vsebino na facebook-u...

Napiši komentar!